Mine bøker

Jeg har skrevet to bøker om skikkene til de første kristne.

  • «De første kristne» finnes som e-bok til 139 kr og papirbok til 230 kr inkl porto.
  • «Fra urmenighet til scenekirker» finnes som papirbok til 170 kr inklusiv porto eller som e-bok til 150 kr.

E-bok: De første kristne (139 kr)

Omslaget til e-boken "De første kristne" av Sjur Jansen. Forsiden er mørk rød, man kan så vidt skimte et veggmaleri fra 300-tallet med kristne som sitter ved et måltid rundt et bord.

E-boken De første kristne fra 2016 forteller om samlingene til de første kristne, slik jeg tolker hvordan samlingene er beskrevet i Bibelen.

De første kristne hadde ikke prester eller kirker, men møttes i hjemmene rundt middagsbordet.

Men før vi tar for oss samlingene til de første kristne, starter boken en generasjon før Jesus ble født. Du får høre om Herodes-slekten som de første kristne mange ganger møtte som en motpart.

Deretter viser boken mange historiske hendelser og anekdoter fra de tre-fire første århundrene etter de første kristne. Eksemplene springer fra tapre martyrer til stormannsgale biskoper – og hva romerske dokumenter forteller om de kristne.

Så kommer vi til hvordan de første kristne holdt samlinger i hjemmene, hva slags misjonsstrategi de hadde og hvilke verdier de hadde. Her kommer boken også inn på ikke-hierarki og likestilling. Mange mener for eksempel at Junia var en apostel slik Timoteus også var apostel. Hva er argumentene for dette?

Boken forteller også om bakgrunnen for nattverden, om de første kirkene, om hvorfor noen kaller seg prest og andre biskop, om hva en eldste og en diakon var, og lignende.

Visste du forresten at ordet menighet stammer fra det greske ekklesia og at Bibelen bruker ekklesia om en gruppe ikke-kristne?

E-bok, pris: 139 kr.

Kjøp denne e-boken i nettbutikken min her. Da får du den automatisk tilsendt (lenk for nedlastning) straks du har betalt.


Papirbok: De første kristne (230 kr inkl porto)

Samme innhold som e-boken. 242 sider.

Se bilder fra boken her.

Bokomslag til boken De første kristne skrevet av Sjur Jansen.

Bestill boken her.


Papirbok eller e-bok: Fra urmenighet til scenekirker

Boken Fra urmenighet til scenekirker ga jeg ut i 2009. Den er like aktuell i dag fordi:

  • situasjonen i moderne menigheter er som før
  • urmenighetens verdier bør fremdeles være et ideal for kristne

I boken argumenterer jeg for ikke-hierarki, likestilling, kjærlighet og hjemmesamlinger.

Fra urmenighet til scenekirker – en bok av Sjur Jansen. Omslaget viser scenebelysning og scenerøyk. Omslaget er rødt, gult og sort.

Opprinnelig var det ikke hierarki blant de kristne. De møttes i hjemmene til middag, samtale, bønn og undervisning. Noen av de kristne reiste ut som misjonærer, også de tok utgangspunkt i hjemmene som de besøkte – slik Jesus hadde bedt dem om. Ingen av de første kristne bygde kirker eller tok på seg religiøse uniformer.

Etter noen generasjoner snek hierarkiske ideer seg inn. På 300-tallet kom den romerske keiseren Konstantin og kuppet deler av kristendommen. Han bygde kirker som så ut som palasser. Flere av de romerske skikkene ble blandet inn i de kristne samlingene.

Snart var dagens struktur på plass med pave over biskop over prest over diakon over menighet. Man fikk profesjonelle prester utkledd i seremonikostymer og med makt over forsamlingen. Det ble slutt på middagene og samtalene.

Dagens mange kirker er varianter over kirkene som vokste frem på 300-tallet, man bruker bare nye ord. I pinsekirker har man en toppsjef som kalles hovedpastor og alterringen heter scene.

Felles for de fleste kirker er at det er en leder som preker og resten av flokken lytter tause. I boken argumenterer jeg for at dagens kirker har en rekke negative bivirkninger og at Bibelen oppfordrer til en annen type samværsform.

Jesus var håndverker, men han bygde ingen kirker.

I boken viser jeg også til flere undersøkelser blant menighetsledere. Mange av dem er utslitte og ensomme der de tjenestegjør i en type kirke som ikke finnes i Bibelen.

Men det finnes altså en løsning, man kan melde seg ut av de organiserte kirkesamfunnene og starte hjemmesamlinger der alle kan ta ordet. Det har jeg gjort.

I boken kan du også lese om:

  • Hverandre-verdiene som finnes i Bibelen
  • Teologiske argumenter for likestilling
  • Teologiske argumenter for ikke-hierarki
  • Hvor det står om hjemmesamlinger i Bibelen
  • Hvorfor noen kaller seg pastor og andre prest

Papirbok inklusiv porto (Norge) = 170 kr.

Eller som e-bok til 150 kr. Bestill e-boken her.

Vil du bestille papirboken, må du sende meg en e-post:

sjur@byggemennesker.no